Mycotoxin Risk Management Mycotoxin Risk Management

Mikotoksin Risk Yönetimi

Ham maddelerin sahada veya yem fabrikalarında depolama sırasında mikotoksinlerle kontaminasyonu, nihai yem kalitesinin korunmasında önemli bir zorluktur. Yüksek kaliteli yem elde edilememesi, düşük yem fiyatları, azalan marka imajı ve hayvanların performansının düşmesi nedeniyle fabrikalar için ekonomik kayıplar anlamına gelebilir.)

Nasıl farkedilir?

Mikotoksinler, mahsuller henüz sahadayken yem zinciri boyunca ortaya çıkabilen ve sonuçta hayvan sağlığını ve performansını etkileyen küflerin ikincil metabolitleridir.

600'den fazla farklı mikotoksin tanımlanmıştır ve araştırmalar, yem kalitesinin ve hayvan performansının 'büyük 6' - aflatoksin, deoksinivalenol (DON), zearalenon, fumonisinler, okratoksinler ve trikotesenler (T2 - H2) ve diğer birçok faktörden etkilendiğini göstermiştir. Toksinler, üretim işlemi sırasında peletleme veya ekstrüzyondan sonra yemde kalan, oldukça kararlı olma eğilimindedir.

Her tür mikotoksin için test yapmak şu anda mümkün olmamakla birlikte, mikotoksinlerin çeşitli hayvan sağlığı ve performans riskleri oluşturduğu iyi bilinmektedir. Ek olarak, yem maliyetindeki artışlar, artan düzenleyici baskıya uymak için ekstra analiz ihtiyacından kaynaklanmaktadır.

Çiftçi üzerindeki etkisi

Mikotoksinler, tahılların, hayvansal ürünlerin ve yan ürünlerin kontaminasyonu yoluyla hayvanlara ve insanlara gıda güvenliği sorunları oluşturabilir.

Düzgün yönetilmezse, mikotoksinler toksik olmayan seviyeleri aşabilir ve günlük yem alımı, ortalama günlük kazanç, süt veya yumurta verimi gibi üretim parametrelerini etkilemeye başlayabilir ve aşırı durumlarda ölüm oranını artırabilir.

Etlik piliçler, domuz yavruları ve buzağılar gibi genç hayvanlar, mikotoksinlerin etkisine özellikle duyarlıdır. Bununla birlikte, kronik düşük mikotoksin seviyeleri, uzun yaşayan hayvanlarda da önemli etkilere sahip olabilir.

Dünyanın farklı yerlerinde insan gıda ürünlerinde toksin kontaminasyonu ile ilgili sorunlar bildirilmiştir. Bunlar arasında sütte aflatoksin M1, böbrek ve domuz ürünlerinde okratoksin A ve yumurtalarda T-2 toksini bulunur.

Mikotoksin Risk Yönetimi için teklifimiz

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki tek mikotoksinlere ek olarak, birden fazla çeşitli mikotoksinin katkı ve sinerjik etkilerini de ele almamız gerektiğini göstermeye devam ediyor.