Mikotoksin Risk Yönetim Programı
Bu program, mikotoksinleri etkin bir şekilde yönetmek için kapsamlı ve entegre bilgi sağlamayı amaçlamaktadır.
70 haftalık üretim döngüsü nedeniyle yüksek risk altında olan etlik piliçleri yetiştirirken mikotoksin maruziyetinin etkin yönetimi esastır. Mikotoksinler yem alımını, kilo alımını, bağırsak sağlığını ve bağışıklığı tehlikeye atabilir ve yem dönüşüm oranlarını (FCR) ve ölüm oranını artırabilir. Optimal risk kontrolü, yem fabrikalarında kaliteli hammadde satın almayı ve hammadde ve yem depolama sırasında izlemeyi içerir.
Kanatlı etinin kalitesi, genetik, yönetim, işleme ve hayvan besleme dahil olmak üzere birçok faktör tarafından belirlenir. E vitamini ve selenyum gibi belirli yem katkı maddeleri veya takviyeleri de kümes hayvanı karkasını ve et kalitesini etkileyebilir. Geleneksel olarak etlik piliç diyetleri, maksimum hayvan performansını artırmak için formüle edilmiştir. Bununla birlikte, bu tür yüksek konsantrasyonlu ve protein açısından zengin diyet maliyetli olabilir ve karlılığı etkileyebilir. Çiftçinin, hayvan sağlığı ve refahını korurken ve sürdürülebilirlik hedeflerini karşılarken piliç performansını ve üretimini optimize etmesini sağlayan diyetleri formüle etmek için kapsamlı bir yaklaşım öneriyoruz. Bu, hammadde maliyetlerinin, piyasa koşullarının, elde edilen gelirin ve yeni veya alternatif yem bileşenlerinin kullanımının dikkate alınmasını içerir.
Su, bir hayvanın diyetindeki en önemli, ancak en ihmal edilen besindir. Çoğu hayvan yediklerinin iki katı kadar su içer, bu da suyun kalitesini optimal sağlık ve performans için anahtar yapar. Su kalitesi sorunları, bir hayvanın yetersiz su veya yem alımının yanı sıra sağlık veya performansta açıklanamayan düşüşler ile işaretlenebilir. Sorunları önlemeye yardımcı olmak için, biyogüvenlik ve çiftlik yönetimi programınızın bir parçası olarak sistem genelinde su kaynağından hijyen koşullarının izlenmesine güçlü bir şekilde odaklanmanızı öneririz.
Hayvan yemi, sürekli olarak Salmonella, E.coli, küf ve mayalar gibi patojenik mikroplar tarafından bozulma veya kontamine olma riski altındadır. Kirlenmiş yem belirtileri arasında topaklanmış parçacıklar, kokular ve renk değişiklikleri yer alır. Yetersiz yem hijyeni, hayvanın kullanabileceği A, D3, E, K vitaminleri ve tiaminin yanı sıra enerjinin de azalmasına neden olabilir; küf durumunda lezzet azalabilir. Yemin kalitesini kontrol etmeye yardımcı olmak için, hayvan yemindeki bozulmaya neden olan organizmaların seviyesini ölçmek için bir laboratuvar analizi yapılabilir.
Çinko, bakır ve manganez gibi eser mineraller piliçlerin gelişiminde ve metabolizmasında çok önemli bir rol oynar. İz minerallerin yanlış biçimde ve miktarda verilmesi – çok düşük veya çok yüksek – bir piliç verimliliği için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Optimize edilmiş bir eser mineral seviyesinin tutarlı bir şekilde sağlanması, piliçler için büyüme performansı, bağışıklık ve oksidatif tepki ve sağlık dahil olmak üzere birçok temel işlevi destekleyecektir.
Güvenli ve kaliteli yem ve su, sağlıklı etlik piliç gelişiminin temelidir.