Sıcak stresindeki süt sığırları için çevre koşullarının optimize edilmesi

Sıcaklıklar 21oC derecenin üzerine çıktığında ve özellikle yüksek nemle birleştiğinde, inekler vücut ısılarını etkili bir şekilde düzenlemekte zorlanırlar. Süt sığırlarını güneşten korumak için gölge alanlar sağlamalı, iyi havalandırma sistemleri kurmalı, buharlaştırmalı soğutma veya yağmurlama gibi soğutma yöntemleri kullanmalısınız. Bu sayede sığırlarınızın sıcağı yenmesine ve konforlu kalmasına yardımcı olurken, sıcak aylarda istikrarlı süt üretimi de sağlayabilirsiniz.

Yeterli gölge sağlamanın önemi

Süt sığırlarına yeterli gölge alanı sağlamak, sadece hayvan refahının göz önünde bulundurulması değil daha fazlasıdır. Sürülerinizin verimlilikleri ve sağlıkları içinde gereklidir. Gölge alanlar sağlamanın geviş getirmeyi ve süt verimini artırdığı ve rektal sıcaklığı düşürdüğü gösterilmiştir. Tüm sürü için yeterli gölgelik alanın sağlanması oldukça önemlidir. Aksi takdirde bu durumdan yalnızca baskın hayvanlar faydalanacaktır. Bununla birlikte sürüler için gölgelik alanların sağlanması, sıcak stresinin üreme üzerindeki olumsuz etkilerini de azaltarak üreme performansı oranları iyileşmesine ve daha az erken embriyonik ölüm vakası görülmesine yardımcı olabilir.

Buzağı kulübeleri gölge ve koruma sağlar. Ancak doğrudan güneş ışığı buzağı kulübelerindeki sıcaklığın artmasına neden olur. Bunu önlemek için buzağı kulübelerini gölgeye yerleştirin ve güneşin seyrini dikkate alın. Kulübeleri bir binanın kuzey tarafına veya bir güneşliğin altına yerleştirmek idealdir. Bu seçenek mevcut değilse, taşınabilir tenteler veya güneşlikler kurabilirsiniz.

Havalandırma ve hava sirkülasyonu

Süt sığırlardan yayılan ısı, ahır sıcaklığını ve nemini önemli ölçüde artırabilir, bu durum ısı stresini daha da kötü bir hale getirir. Etkili bir havalandırma sistemi uygulamak, sürü için rahat bir ortamın korunmasında kritik öneme sahiptir. İyi bir havalandırma sistemi, ahır sıcaklığının dış sıcaklığı 2.5-5 °C’den fazla aşmasını önleyerek konforlu bir ortam sağlar.

Yüksek hızlı tavan vantilatörleri, nemli havanın ortamdan ve hayvanların vücut yüzeyinden uzaklaştırmasına yardımcı olur. Bu, terlemeyi ve nefes almayı daha verimli hale getirir. Doğru havalandırma, hayvanların etrafındaki sıcak hava sınır tabakasını kaldırarak konveksiyonel ısı kaybını iyileştirir ve soğutmayı destekler.

Buzağı kulübeleri için, hava sirkülasyonunun kısıtlanmaması için her bir kulübe arasında yeterli boşluk olduğundan emin olun. Kulübeler arasında bir metre ve sıralar arasında üç metre mesafe tavsiye edilir ancak buzağıların diğer buzağılarla görsel temas kurmaya devam ettiğinden emin olmalısınız. Buzağıların vücut ısısının kulübelerden daha iyi çıkmasını sağlamak için buzağı bölmelerindeki tüm açıklıkları açın. Ayrıca buzağı kulübelerinin arkasını bir tuğla veya kare şeklinde bir kereste kullanarak hafifçe yükseltebilirsiniz. Bu önlem, güçlü cereyan oluşturmadan hava sirkülasyonu ve soğutmayı büyük ölçüde iyileştirmektedir.

Evaporatif soğutma

Evaporatif soğutma, ahır sıcaklığını düşürmek ve süt sığırlarında ısı stresini hafifletmek için bir başka etkili yöntemdir. Evaporatif soğutma, suyun buharlaştığında ısıyı emmesi prensibine dayanır. Soğutma pedleri veya püskürtme nozulları aracılığıyla ortama su verildiğinde, çevredeki havadan ısı emilir ve sıcaklık etkili bir şekilde düşürülür. Evaporatif soğutma, buzağı kulübelerini soğutmak için kulübelerin arkasına bir su nebülizörü veya çim fıskiyesi yerleştirilerek de kullanılabilir.

Evaporatif soğutma hava sıcaklığını etkili bir şekilde düşürürken, nem seviyelerini de artırır. Nemli hava uygun havalandırma ve hava akışı yoluyla ortamdan uzaklaştırılmazsa, sistem ineklerin ısı stresini hafifletemeyebilir ve ters etki yaratabilir. Bu nedenle, evaporatif soğutmanın etkili olmasını sağlamak için evaporatif soğutmayı kontrollü havalandırma ile eşleştirmek çok önemlidir.

Serpme veya ıslatma yoluyla soğutma

İneklere soğuk su serpmek veya ıslatmak, sıcaklık stresini azaltmak için basit ama etkili bir yöntemdir. Bu yöntemde, ineklere yem yeme esnasında yaklaşık 30 saniye boyunca büyük su damlacıkları püskürtülür. Su deriyle temas ettiğinde buharlaşarak vücut ısısını düşürür ve ineği etkili bir şekilde soğutur. İneklerin çok fazla ıslanmadığından ve fazla suyun alandan tahliye edildiğinden emin olmak çok önemlidir.

Bir diğer yöntem olan yağmurlama önemli miktarda su gerektirir ve bu yöntem suyun yetersiz olduğu bölgelerde sürdürülebilir olmayabilir. Bu nedenle soğutma yöntemi olarak yağmurlama kullanılmadan önce bazı tedbirlerin uygulanması tavsiye edilir.

Araştırmalar, aşırı su püskürtüldüğünde ineklerin kaçma ve ürkme gibi davranışlar sergileyebileceğini göstermiştir. Soğutma yöntemi olarak yağmurlamayı seçerken, hayvanların tepkilerini izlemek ve yöntemi buna göre ayarlamak çok önemlidir.

Kaliteli yatak ve zemin döşemesi sağlayın

İnekler ideal olarak yatarak çok zaman geçirmelidir çünkü bu durum geviş getirmeye ve genel sağlığa yardımcı olmaktadır. Ancak, sıcak stresi dönemlerinde, vücut ısısını serbest bırakabilecekleri yüzey alanını azalttığından inekler yatmaya daha az meyilli olabilir. İnekler etkili bir şekilde terleyemediğinden, ısıyı dağıtmak için bu yüzey alanına güvenirler. Süt ineklerinin ısı stresiyle başa çıkmalarına yardımcı olmak ve geviş getirmelerini teşvik etmek için ahırda yüksek kaliteli yatak ve zemin sağlamak çok önemlidir. İyi bir zemin, taban lezyonu riskini azaltarak topallığı en aza indirir. Kum veya saman peletleri gibi rahat yatak takımları, inekleri daha sık yatmaya teşvik eder. Ayrıca, yatağı temiz ve kuru tutmak mastitis riskini azaltmaya yardımcı olur.

Buzağı kulübeleri için, vücut ısısını tuttuğu ve kulübe içindeki sıcaklığın yükselmesine neden olduğu için daha az saman serpin. Islak ve idrarla kirlenmiş yataklar sıcak günlerde buzağılar için tehlikelidir, bu nedenle yatakları sık sık değiştirin. Daha büyük buzağılar için, serin tutmak için kum yatakları kurmanız tavsiye edilir.

Ek stres faktörlerinden kaçının

Aşılar ve muayeneler gibi veterinerlik prosedürlerinin yanı sıra ahır koşullarındaki ve nakliyedeki değişiklikler süt ineklerinde strese neden olabilir. Bu durum zaten zayıf olan dolaşım sistemleri üzerindeki baskıyı artırır. Mümkün olduğunca bu müdahalelerden kaçınılması ve ineklerin ek stres faktörleriyle başa çıkmak için daha donanımlı olduğu, daha serin günlere ertelenmesi tavsiye edilir.

Sıcak stresinin önüne geçin

Mail aracılığı ile değerli bilgiler almak için;

Yaz ayları boyunca süt sürünüzde sıcak stresiyle nasıl mücadele edeceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmeye hazır mısınız? Değerli bilgileri ve ipuçlarını doğrudan gelen kutunuza almak için aşağıdaki formu adınız, soyadınız ve e-posta adresinizle birlikte doldurun. Sıcağın önüne geçin ve ineklerinizin sağlıklı ve üretken kalmasını sağlayın!