Nasıl farkedilir?
Mikotoksinler, mahsuller henüz sahadayken yem zinciri boyunca ortaya çıkabilen ve sonuçta hayvan sağlığını ve performansını etkileyen küflerin ikincil metabolitleridir.
600'den fazla farklı mikotoksin tanımlanmıştır ve araştırmalar, yem kalitesinin ve hayvan performansının 'büyük 6' - aflatoksin, deoksinivalenol (DON), zearalenon, fumonisinler, okratoksinler ve trikotesenler (T2 - H2) ve diğer birçok faktörden etkilendiğini göstermiştir. Toksinler, üretim işlemi sırasında peletleme veya ekstrüzyondan sonra yemde kalan, oldukça kararlı olma eğilimindedir.
Her tür mikotoksin için test yapmak şu anda mümkün olmamakla birlikte, mikotoksinlerin çeşitli hayvan sağlığı ve performans riskleri oluşturduğu iyi bilinmektedir. Ek olarak, yem maliyetindeki artışlar, artan düzenleyici baskıya uymak için ekstra analiz ihtiyacından kaynaklanmaktadır.